domenica 10 febbraio 2013

Karnevaaliherkut - Dolci di Carnevale


Italiassa helmikuu on karnevaalikuukausi, jonka aikana ympäri maata järjestetään suuria ja pieniä Carnevale-juhlia; naamiaisia, paraateja, viihdettä ja musiikkia. Lapset pukeutuvat naamiaisasuihin, heittelevät konfetteja (coriandoli, eli värikästä paperisilppua), keppostelevat ja nauttivat tietysti juhlanajan makeista herkuista. Il carnevale nimi juontaa latinasta, ja tarkoittaa käytännössä lihan jättämistä pois, koska karnevaalin jälkeen alkaa katolisen perinteen mukaan pääsiäistä edeltävä paasto. 
Karnevaalin aikaan kuuluvat kuitenkin olennaistet uppopaistetut leivonnaiset, karnevaaliherkut, dolci carnevaleschi.

Frappe, chiacchiere, cróstoli... nämä friteeratut karnevaaliherkut tunnetaan monilla eri nimillä 
Le chiacchiere, ovat karnevaaliajan tunnetuimmat paistetut herkut ja ne tunnetaan todella monilla eri nimillä. Taikina sekoitetaan, kaulitaan ja leikataan paloiksi, jotka uppopaistetaan. Rapeaksi paistetuiden herkkujen päälle ripotellaan yleensä tomusokeria.


Oikeasti tähänkin kuviointiin ja taikinan leikkaamiseen olisi pitänyt käyttää taikinapyörää


 Frappe (Chiacchiere)

Voita - Burro 50 gr
Kananmunia 3 kokonaista ja yksi keltuainen - Uova (medie) 3 intere e 1 tuorlo
1 tl Leivinjauhetta - Lievito chimico in polvere 6 gr
Sokeria - Zucchero 70 gr
Grappaa tai muuta alkoholia - Grappa (o altro liquore) 25 ml
Hyppysellinen suolaa  - 1 pizzico di sale
Vaniljasokeria - Vanillina 1 bustina
Jauhoja - 500 gr di farina

Tomusokerin puutteessa... 

1. Sekoita jauhoihin ensin leivinjauhe ja sitten munat, sokeri, liraus grappaa tai esim. vodkaa, voi, ja halutessa esim. raastettuna sitruunan/appelsiinin kuori. Vaivaa sileäksi taikinaksi ja anna levätä puolisen tuntia. 
2. Kauli taikina ohueksi (pastakoneella tai käsin) ja leikkaa taikinapyörää apua käyttäen haluamasi kokoisiksi nelikulmioiksi, joihin tulee leikata keskelle halkio jotta ne kypsyvät tasaisesti.
3. Kuumenna friteeraukseen soveltuva paistoöljy ja paista kulmiot pienissä erissä kunnes kauniin vaaleanruskeita. 





Taikina ihaniin pikkumunkkeihin ja donitseihin
  • Maitoa - Latte 250 ml
  • Sokeria - Zucchero  50 gr
  • Tuorehiivaa - Lievito di birra 25 gr
  • Suolaa - Sale 10 gr
  • Vehnäjauhoja - Farina 500 gr
  • Voita - Burro 100gr
  • Sitruunan kuori - Limone (la scorza grattugiata)
  • Vaniljaa - Vanillina 1 bustina



1. Sekoita sokeri ja tuorehiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää joukkoon n. 150 gr jauhoista ja sekoita sileäksi. Jätä lämpimään ja suojaisaan paikkaan n. 20 minuutiksi. 
2. Sekoita kulhossa huoneenlämpöiseksi pehmennyt voi, hieman suolaa, sitruunan kuori ja halutessasi hieman vaniljasokeria tai vanilliinia. 
3. Sekoita nousemaan lähteneen taikinan joukkoon lisää jauhoja (n.250gr) ja voiseos. Alusta ja jätä nousemaan suojaisaan paikkaan. 


Pikkumunkkeihin pursotettiin sisälle vaniljakremaa, omenahilloa tai aprikoosihilloa
 (vadelmahillo valitettavasti loppu)

4. Kauli taikinasta jauhotetulla alustalla n. 1,5-2 cm paksuinen taikinalevy.  Taikinasta voi tietysti muotoilla itse eri kokoisia munkkipalleroita, mutta me otimme erikokoisilla pyöreillä muoteilla (=coppapasta) taikinasta palleroita, jotka jätetään vielä nousemaan. 
5. Paista nouseet pikkumunkit ja donitsit kuumassa öljyssä kauniin ruskeiksi. 
6. Pyöräytä kuumat munkit sokerissa ja täytä haluamallasi tavalla.  

Itsetehdyt kinuskidonitsit - jotain aivan mielettömän hyvää!
Kinuskikuorrutus donitseille

Kinuskikuorrutus on todella helppoa valmistaa vaikka tämmöisellä perusohjeella 
200 ml kermaa
2 dl fariinisokeria

(en ollut varautunut kuorrutukseen joten meidän tän kertaiseen kinuskikuorrutukseen tuli lusikallinen voita, pari desiä täysmaitoa ja pari desiä ruokosokeria - zucchero di canna ja ripaus suolaa - tuli ihan todella hyvää!) 

Laita kerma ja sokeri pinnoitettuun kattilaan ja kuumenna, kunnes seos kiehuu.
Alenna lämpöä keskiteholle ja jatka keittämistä välillä sekoitellen n. 20 minuutin ajan.


Pinnoiltaan rapeat ja sisältä unelmaisen pehmeät pikkudonitsit,
joissa suloisen tahmea ja herkullinen kinuski pinnassa! 




Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...